Historien bag

Kan du huske, dengang Brøndbys aktier var opdelt i A- og B-klasser, hvor A-aktierne gav 10 gange så mange stemmer som B-aktierne og primært lå placeret i en lukket fond? Ja, det føles som lang tid siden.

Modellen handlede om at beskytte klubbens værdier. Men uden input fra omverdenen var den også med til at drive klubben ud på den yderste rand af konkurs.

For snart 10 år siden fandt proaktive Brøndbyfans sammen i foreningen Det Nye Brøndby og satte fokus på, hvordan åbenhed og en ny demokratisk ledelse var nødvendig for at overleve. Senere sluttede Alpha Brøndby og Brøndby Support sig til og søsatte kampagnen En Stemme Til Alle med reference til aktieklasserne, som man mente fratog klubbens fans en stemme i debatten.

I 2012 bar kampagnen frugt, og klubben besluttede at involvere fansene i ejerskabet. Brøndby Supporters Trust blev stiftet som en officiel søsterforening til Brøndby Support. Her skulle alle fans, der ønskede at have indflydelse på klubbens drift, samles.

I mellemtiden var aktieselskabet bag førsteholdet så tæt på konkurs, at den første opgave for Brøndby Supporters Trust i 2013 blev Red Brøndby-kampagnen, hvor foreningen fik medfans til at deltage i kapitaludvidelsen, der skulle sikre, at klubben rent økonomisk fortsat kunne være en del af dansk fodbold.

Det lykkedes, og siden 2013 har Brøndby Supporters Trust haft en fanrepræsentant i aktieselskabets bestyrelse. Fanrepræsentanten har arbejdet for at forbedre fansenes forhold på Brøndby Stadion med f.eks. fanzonen og sat fokus på økonomisk bæredygtighed og good governance, så klubben ikke igen kommer tæt på konkurs.

BST har lige siden ønsket, at fanrepræsentanten blev skrevet ind i aktieselskabets vedtægter, så endnu flere fans kan inddrages i valget af en repræsentant. I Brøndby er der nemlig kun én værdi: Fællesskab. i 2017 gav aktieselskabet officielt grønt lys for at ændre vedtægterne, og BST’s fanrepræsentant blev i 2018 sat i spidsen for at samle Brøndby Supporters Trust, Alpha Brøndby, Brøndby Support og Svinget i én fælles forening, der fremover kan facilitere et demokratisk valg af fanrepræsentanten samt ikke mindst understøtte dennes arbejde.

Resultatet er Fanafdelingen i Brøndbyernes Idrætsforening – en officiel underafdeling af moderklubben, der i dag driver breddefodbolden, kvindeholdet samt de yngste hold. Efter international model er klubbens fans nu anerkendt og organiseret som en del af selve fodboldklubben. Vi tror på, at vi ved at knytte alle kræfter tættere sammen kan løfte meget mere – i fællesskab.