Claus B. Billehøj: Et fælles ståsted

Af Claus Bjørn Billehøj, Fanrepræsentant

Kære venner,

Sæsonen er i gang, og vi kan vel alle være enige om, at det er på resultatsiden ikke gået, som vi havde drømt om.

Måske er det også stort set det eneste, vi kan blive enige om, når det kommer til Brøndby. Udover at vi nok også er enige om, at vi alle elsker Brøndby, og at det er vores klub – og selvfølgelig det basale om navn og farver mv.

Men hvad er ellers vigtigt, og hvad er ikke vigtigt for os Brøndbyfans, når vi taler Brøndby? Der er det min oplevelse, at vi ikke er enige om ret meget. Det kan være et minefelt at bevæge sig ud i debat om det, særligt på sociale medier men også i podcasts mv.

Set fra min stol er det afgørende, at vi sammen starter en fælles samtale mellem os fans om, hvad der er vigtigt for os. Og gerne en samtale hvor vi anerkender hinandens kærlighed til Brøndby, og at vi alle kun vil Brøndby det bedste. Samt at vi husker at tale ordentligt til hinanden og holde tonen, ellers splitter vi mere, end vi samler.

Fanafdelingen er ved at sætte et arbejde i gang herom kaldet ”Fanafdelingens værdikampagne”. Det er ikke på min foranledning men skyldes en enstemmig beslutning på sidste generalforsamling om at igangsætte et sådant arbejde. Det er en god ide. En rigtig god ide.

Hvorfor nu? Som jeg ser det, er der i hvert fald to primære årsager til, hvorfor det er vigtigt nu:

  • Jeg tror, vi står over nogle helt centrale beslutninger og dilemmaer, der skal håndteres i den kommende tid. De to FC-klubber buldrer derudaf og har adgang til rigtig mange penge. Hvad betyder det for os – og hvordan skal vi håndtere det faktum? Svaret på det kommer, som jeg ser det, blandt andet ud af en afklaring af, hvad der er de bærende værdier i Brøndby IF. En afklaring mellem os fans og den frivillige forening og ejerskabet af den professionelle afdeling.
  • Den interne sammenhængskræft mellem os fans er, som jeg oplever det, på den ene side stærk i kærligheden til Brøndby, men også udfordret i forhold til en lang række spørgsmål, alt fra behovet for ny kapital, hvilken rolle masterclass skal spille, hvordan vi håndterer hærværk og vold – listen er lang.

I mine øjne, og ikke mindst som ramme for det arbejde jeg udfører som Fanrepræsentant, er det afgørende, at vi taler om dette. Det vil give mig – og kommende Fanrepræsentanter – et ståsted at arbejde ud af. Et ståsted der ikke ”er personligt” men funderet i en fælles afklaring.

Jeg tror ikke, vi kan blive enige. Slet ikke. Men jeg tror, det er helt centralt, at vi får talt sammen om det og ud af den samtale kan sætte nogle ord på de værdier, som er bærende i Brøndby IF.

Tanken er at arrangere debatter om fire temaer:

  • Ejerskab af klubben
  • Moderklubben
  • Tryghed på stadion
  • Det sociale arbejde

Jeg starter gerne med et udkast på, hvad Brøndby er for mig. Det er blot et udkast, og jeg ser frem til at drøfte det.

”Brøndby er mere end en fodboldklub, mere end en fodboldtrup, mere end et fodboldstadion og så meget mere end en fodboldkamp. Brøndby er kultur, livsnerve, fællesskab, retning, substans og en organisme.

Brøndby er inkluderende på mange akser og flere planer. Brøndby lader ingen stå alene tilbage – og sørger for sin næste. Både på tribunen og de dage, der ikke er kamp.

Brøndby er forbindelsen til historien, til rødderne, til bane 10, 14 og 20. Brøndby er højt til loftet, højt til flagstangstoppen og et tårnhøjt ambitionsniveau og en kolossal vilje til at indfri ambitionen.

Brøndby er blåt og gult. Brøndby hedder Brøndby IF. Brøndby er Brøndby Stadion.

Brøndby er store drømme, men også kontrol over sin egen fortælling og et ejerskab i balance med den blågule organisme.”

Jeg ser frem til debatterne og til selv at blive klogere. Jeg håber at blive udfordret og få endnu mere dybde i forståelsen af de bærende værdier i Brøndby IF.

Og som altid: Bak op om Fanafdelingen. Det at vi har en Fanafdeling er i sig selv helt unikt og et udtryk for en af de centrale værdier i Brøndby. Det ved jeg, at ejerskabet, bestyrelsen og ledelsen af den professionelle afdeling er enige i.

Bh. Claus B. Billehøj

 

 

Skrevet af

Spred ordet