Årsmøde med klub og ejerskab: Fokus på klubbens økonomi, transparens og initiativer mod vold

Fanafdelingens bestyrelse havde dagen før klubbens årlige generalforsamling møde med GFH ved bl.a. Scott Krase og Scott McLachlan. Årsmødet er forankret i Værdiaftalen og medvirker til at sikre åbne kommunikationskanaler mellem klubbens ejere, klubbens daglige ledelse og fanmiljøet.

Frem til mødet havde vi forberedt en række emner, som vi gerne ville debattere med klubben. De var blevet delt med alle deltagere ugen før mødet fandt sted. Der var tre emner, som var toneangivende:

Klubbens økonomi, transparens og det faktum at få tilskuere ofte ødelægger det for det brede fællesskab. Hvad vi ikke kunne vide var, at det sidste punkt – desværre – skulle blive aktualiseret af de fuldstændig uacceptable scener, vi var vidne til ifm. med derby den 27. oktober.

Stop volden. Ingen over klubben
Allerede fra om søndagen startede arbejdet med at håndtere følgerne af de grimme scener på og omkring stadion. Og helt naturligt blev det også det første punkt på dagsordenen til vores møde om mandagen. Hele Fanafdelingens bestyrelse og klubben tog selvsagt kraftig afstand fra volden. og vi talte om, hvilke aktiviteter, der skal til for at komme problemerne til livs.

Helt konkret blev der nedsat en arbejdsgruppe, som Fanafdelingens formand Lars B. Petersen og andre FA bestyrelsesmedlemmer indgår i sammen Brøndby Support, klubben og andre interessenter. I takt med at arbejdet udfolder sig, vil der komme særskilte udmeldinger om dette, givetvis i samarbejde med klubben og de øvrige interessenter.

Kort tid efter derby indgik Fanafdelingen og Brøndby Support i et samarbejde med klubben om, at spillerne skulle bære en ’Stop Volden’ trøje i pokalkampen den 31. oktober. Der arbejdes løbende på at lave lignende markeringer. Markeringer som disse er vigtige, men gør det naturligvis ikke alene. Derfor er vi meget engageret i samarbejdet med klubben og andre, både i arbejdsgruppen og hvor det ellers giver mening.

Det er fra vores side fuldstændig uacceptabelt, at der er folk, der misbruger Brøndby Stadion og vores klubfarver til at angribe fans fra andre klubber. Og ikke mindst, at man samtidig og i sin adfærd skræmmer egne medfans og risikerer, at de kommer til skade. Det er derudover helt utilgiveligt, at frivillige i klubben – folk, der ulønnet bruger deres tid på, at alle fans kan komme på stadion og nyde kampene og fællesskabet – udsættes for vold og trusler.

At ovennævnte problemer ikke alene forekommer på Brøndby Stadion, men desværre flere andre steder, må ikke være en undskyldning for, at vi ikke træder aktivt ind i debatten og ind i løsninger. Vi tror ikke på, at der findes hurtige eller nemme løsninger, men det må ikke tage modet fra os ift. at kæmpe for at finde løsninger.

Fanafdelingen mener ikke, at de omfattende problemer er noget, man kan ”straffe” sig til en løsning på. Vi skal i fællesskab forfølge varige og holdbare løsninger, og ikke blot ’symbolske’ forsøg på at vise handlekraft, der efterlader tusindvis af fans udenfor portene, som ingen andel har i hverken vold eller andre uacceptable handlinger.

Uanset at vi også gerne ville beskæftige os med en række andre emner – herunder omkring strategi og økonomi som gennemgås i næste afsnit – så har det adfærdsmæssige fuld fokus i den kommende tid.

Dialog om økonomi og transparens
Som nævnt havde vi set frem til årsmødet med GFH og oplevede, at Scott Krase og de øvrige repræsentanter tog mødet og vores temaer seriøst. Dialogen var åben og ærlig, og mødet strakte sig over tre timer. Ikke mindst fordi vi skulle udtømme emnet omkring ’stop volden’ først.

Der er mange forudsætninger omkring ejerskabet og driften af Brøndby IF – startende med at GFH jo grundlæggende er bygget op om og forsøger at drage fordel af en multiklub-model – som vi er uenige om.

Men vi værdsætter, at vi kan have en konstruktiv dialog med dem, og at vi også kan forvente mere af det, herunder åbne fanmøder, i fremtiden.

Spørgsmål til strategi og økonomiske risici
Vi gik ind til møderne med en bekymring omkring både den økonomiske og sportslige situation. Og med afgørende spørgsmål til hvilken strategi, som GFH har for begge områder. I den seneste regnskabsperiode (18 måneder) havde klubben et underskud på mere end 100 mio. kr. Og i den nuværende forventes der et underskud på 60-100 mio. kr.

Der er ingen, der tror på, at det kan forsætte sådan flere år fremover. Der skal balance mellem indtægter og udgifter på et tidspunkt. Og med den nuværende strategi med dyrere spillerindkøb og væsentligt højere lønudgifter, kan det kun ske via ekstra indtægter på europæisk gruppespil eller salg af spillere. Men som alle ved, er der ingen garantier for det. Det er en strategi og tilgang med væsentlige risici.

GFH understregede, at de var bevidste om de risici, de tog, og at de var klar til at fortsætte den nuværende tilgang med væsentlige investeringer, og underskud til følge hvis den sportslige succes udestår, 2-3 år endnu. De gjorde klart, at det er deres hovedscenarie, og at de gerne tilfører flere midler til det.

Men også, at hvis den sportslige og/eller økonomiske succes udebliver, så er de klar til at sadle om. Og at det vil betyde, at man så må reducere udgiftsniveauet (hvilket betyder færre ’dyre’ spillere), og at målsætningen ikke kan være, at klubben er en fast del af top 3 i Danmark.

I Fanafdelingens bestyrelse ser vi med stor alvor på de risici, der tages på vores klubs vegne, og vi forventer at være i tæt dialog med ledelsen og ejerne om, hvordan det går med dem. Og særligt, at vi bliver inddraget tidligt, hvis de nuværende planer ikke viser sig at holde, og der er brug for at justere dem.

Men vi hilser velkommen, at der nu er åbnet op for alternative retninger der kan sikre en bæredygtigt drift i det tilfælde at den nuværende plan må udskiftes. Man kan kalde det en ’Plan B’ eller i hvert fald tanker om et ’kontrolleret retningsskift’. At ejerskabet lufter disse tanker for os, anser vi som en anerkendelse af vores tætte samarbejde, og at vores kritik bliver taget til efterretning.

Ny viden om GFH og deres tilgang
De forskellige møder, ikke mindst det åbne fanmøde med Scott Krase i Hytten, gav også en række svar på spørgsmål om GFH og deres tilgang, som vi ikke har fået før.

Scott Krase understregede i flere omgange, at man ikke skulle anskue GFH som en kapitalfond (som de fleste nok har gjort, da GFH juridisk er organiseret på samme måde som en kapitalfond, og den største investor, David Blitzer, er en kendt kapitalfondsmanager), men snarere som en fælles investering af såkaldte ’family-offices’ (dvs. en række rige familiers private investeringsforetagender).

Det betyder primært noget for tidshorisonten for GFH’s ejerskab. For hvis det er rigtigt, betyder det, at der ikke er samme pres på for, at GFH tjener deres penge (og afkast) hjem på 7-8 års sigte, som det ellers ville være tilfældet. Og Scott Krase indikerede da også, at man ikke skal forvente, at GFH højst er en del af Brøndby IF i en sådan periode.

Scott Krase sagde desuden, at GFH er villige til at øge deres egen ejerandel af klubben, men også, at de gerne vil have andre investorer med i en eventuel kommende aktieudvidelse. Det betyder, at vi godt kan forvente, at GFH’s ejerandel på et tidspunkt kommer over 50 %, men også at de ikke har nogen intention om at skulle eje klubben alene.

I forlængelse af det nævnte Scott Krase, at de ikke havde til hensigt at afnotere klubben fra børsen. Ja, på det åbne fanmøde sagde han sågar, at man i GFH godt ”ved hvordan man gør sådan noget”, men at man havde valgt ikke at gøre det, da man investerede i klubben.

Fra Fanafdelingens bestyrelses side er det helt afgørende, at der er åbenhed om hvem, de bestemmende investorer i GFH er, og at GFH’s mulige exit engang i fremtiden sker på en måde, hvor klubbens bagland i form af amatørafdelingen og fanmiljø inddrages. Det er derudover helt afgørende for os, at klubben har en bredt sammensat ejerkreds, og at almindelige fans fortsat kan være medejere af klubben.

/Bestyrelsen i Fanafdelingen

Skrevet af

Spred ordet